Цената на златото пада във вторник сутринта, достигайки минимум от юли. Инвеститорите продължават да оценяват новините около разработването на ваксините срещу коронавируса.

Стойността на декемврийските фючърси за благородния метал на борсата в Comex Ню Йорк днес сутринта (9,40 ч. българско време) намалява с 0,40% - или със 7,25 долара, до 1828,58 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто поевтиняват с 0,98% до 23,4 долара за унция.

Цената на златото продължава да спада за трета поредна търговска сесия и достигна най-ниското си ниво от юли. От началото на ноември натиск върху цените на скъпоценния метал - безопасен актив, упражняват новините около коронавирусните ваксини, разработвани от Pfizer и Moderna. Освен това британската компания AstraZeneca обяви в понеделник за напредъка по нейната ваксина.

"Броят на успешно тестваните ваксини дава на пазарите увереност, че ситуацията ще бъде по-добра от сегашната след шест месеца. В резултат на това цените на златото спадат", каза Майкъл Лангфорд, главен изпълнителен директор на консултантската фирма AirGuide, пред Ройтерс.

Анализатори, чието мнение е цитирано от агенцията, отбелязват също, че новините от САЩ също влияят върху спада на цените на златото. Настоящият президент на страната Доналд Тръмп нареди да започне процеса по прехвърляне властта на Джо Байдън. Това означава облекчаване на политическата несигурност в САЩ, започнала с началото на президентската надпревара.