След четири години чакане, дългоочакваното преполовяване на Bitcoin (CRYPTO: BTC) най-накрая се състоя на 19 април. Това обещава да бъде още един преломен момент в историята на Bitcoin. Това е така, защото всеки нов цикъл на халвинг обикновено носи още едно рали на бичия пазар за биткойнd, както и нов рекорд за всички времена.

Но не само биткойн може да бъде голям победител от халвинга на биткойн. Други три големи победителя включват Coinbase Global (NASDAQ: COIN), MicroStrategy (NASDAQ: MSTR) и BlackRock (NYSE: BLK). Нека да разгледаме по-отблизо.

Coinbase Global

Очевидният победител, разбира се, е Coinbase. Първо и най-важно, началото на ново рали на бичия пазар за биткойн може да доведе до връщане на инвеститорите на дребно към платформата за търговия с криптовалута на компанията, като по този начин изпомпва приходите на Coinbase, свързани с транзакциите. И тъй като нарастващата цена на биткойн традиционно е добра и за по-широкия крипто пазар, вероятно ще има увеличена търговия с много, ако не и всички, от повече от 245 криптовалути, които в момента са листвани на борсата.

И не забравяйте за ефекта от цикъла на халвинг върху апетита на инвеститорите за новите спот биткойн ETF. Очевидно инвеститорите няма да отидат в Coinbase, за да търгуват тези нови ETF-и. Но ето нещо - Coinbase е попечител на осем от 11-те нови спот биткойн ETF. По този начин, косвено, Coinbase ще спечели от инвеститорите, които решат да закупят тези нови спот биткойн ETF. Колкото повече пари се вливат в спот биткойн ETF, толкова повече пари може да направи Coinbase от такси за попечителство.

Халвингът на Биткойн вече е факт: Стабилен ли е криптопазарът?

Халвингът на Биткойн вече е факт: Стабилен ли е криптопазарът?

Очакването на много експерти е цената на най-популярната криптовалута да тръгне нагоре

MicroStrategy

Въпреки че MicroStrategy е привидно компания за корпоративен софтуер, тя е най-известна като най-големият корпоративен притежател на биткойни в света. Компанията купува биткойни от средата на 2020 г. и в момента държи повече от 214 000 биткойна в баланса си. Това е повече от 1% от всички биткойни в обращение. При днешната цена на биткойн от $66 000, тези притежания струват страхотните $14 милиарда, или около 60% от общата пазарна стойност на самата MicroStrategy!

MicroStrategy не показва признаци на забавяне на своята стратегия за придобиване на биткойни. Основателят и изпълнителен председател на компанията, Майкъл Сейлър, е известен като един от най-големите биткойн бикове в света и той беше много прозрачен относно желанието си да притежава възможно най-много биткойни. Всъщност неговата компания наскоро имаше две нови предложения за дълг, и двете с изричната цел - закупуване на повече биткойни. Ако търсите биткойн прокси акции, тогава не търсете повече от MicroStrategy.

BlackRock

И накрая, има BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, с над $10 трилиона активи под управление. Компанията е емитент на iShares Bitcoin Trust (NASDAQ: IBIT), най-популярният от новите спот биткойн ETF-и, които стартираха през януари. За период от малко повече от три месеца ETF-ът премина от $0 до $17 милиарда в активи под управление. И можете да очаквате тази цифра да нарасне още повече, когато цената на биткойн се повиши още повече.

Разбира се, 17 милиарда долара са "капка в морето" в сравнение с активите от 10 трилиона долара, които компанията управлява. Но по-голямата картина е, че водещите емитенти на ETF-и като BlackRock използват своите водещи биткойн продукти като начин за привличане на нови инвеститори. След като сте закупили iShares Bitcoin Trust, например, е много по-вероятно да закупите някой от другите ETF на компанията.

BlackRock също така каза, че неговият нов биткойн ETF е само първата стъпка към нови продуктови иновации в области като токенизация на активи, която е проектирана като пазарна възможност от $16 трилиона от Boston Consulting Group. Така че инвеститорите могат да гледат на BlackRock като на много дългосрочна игра на масовото приемане на биткойн и други свързани с крипто активи.

$1 милиард в Биткойн? Инвеститорът, който разтърси финансовия свят

$1 милиард в Биткойн? Инвеститорът, който разтърси финансовия свят

Историята на Тим Дрейпър, който инвестира в неизвестна стартираща компания

Кой е най-добрият начин да отиграете Биткойн халвинга?

Три различни компании, три различни начина да отиграете биткойн халвинга. Ако търсите компания, която е пряко свързана с цената на биткойн, явният избор е MicroStrategy. В много отношения MicroStrategy е биткойн ETF, маскиран като софтуерна компания. Ако обаче търсите по-разнообразна игра на цената на биткойн, Coinbase може да е по-добрият избор.

Разбира се, винаги можете просто да купите биткойн. Ако халвингът през 2024 г. прилича на предишните три биткойн халвинга, ще бъде трудно да се намери каквато и да е инвестиция, която има потенциала да скочи по-високо през следващите 12 месеца.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.