Производството на картофи в Европа и особено в Обединеното кралство намалява с безпрецедентна скорост, като дори McDonald's изтегли пържените си картофки от менютата си в няколко страни. Причината за това е слабият добив, вследствие на горещата вълна, която удари картофените култури във Великобритания и в части на Стария континент.

Според прогнозите цената на картофите, както и на чипса във Великобритания и в някои европейски държави може да скочи в рамките на седмици, като освен това има опасения и за сериозен недостиг.

Европа не е готова за тази гореща вълна

Европа не е готова за тази гореща вълна

Континентът посрещна енергийната криза по-рано

Рекордно високите температури от това лято, при които части от Обединеното кралство и редица европейски страни достигнаха 40 градуса, причиниха изсъхване на основната реколта от картофи.

Фермерите казват, че именно картофите са особено уязвими от горещи вълни, тъй като са 80% вода. А рекордно високите температури бяха наблюдавани точно по време на най-важния период на растеж на културата.

По-рано през август Том Брадшоу от британския синдиката NFU заяви пред търговското списание The Grocer, че недостигът на вода е "критичен". Той каза: "Не виждам как добивите на картофи ще бъдат нещо друго, освен доста под средното - добивите от лук са същите."

Говорител на Isle of Ely Produce добави:

"Индикациите са, че жегата наистина е унищожила реколтата и всеки дъжд сега може да навреди допълнително на добивите."

Ситуацията след горещините е най-критична във Великобритания, защото някои райони на Обединеното кралство отчетоха най-сухия период от 1935 година насам. Осем от 14 области в Англия бяха засегнати от предупрежденията за суша.

Недостиг на картофи, бира и на какво още ... в най-развитите страни

Недостиг на картофи, бира и на какво още ... в най-развитите страни

В магазините сега трудно се намират някои съвсем обичайни храни