В развитите Западни страни, на фона на неблагоприятна глобална ситуация, започна да се наблюдава дефицит на популярни и обичайни хранителни продукти, пише агенция Bloomberg.

През последните няколко месеца някои доскоро съвсем обикновени храни, изведнъж станаха доста скъпи или вече е трудно да бъдат намерени в магазините. Към тези продукт спадат например маруля в Австралия, лук и някои салами в Япония, пуканки в САЩ и дори бутилирана бира в Германия.

Техният недостиг, пише Bloomberg, принуждава ресторантите и кафенетата да търсят алтернативи за своите клиенти.

Във Великобритания McDonald's трябваше да ограничи употребата на домати и да сложи само един резен в сандвичите си, вместо два. Недостигът на домати се обяснява с високата цена на отоплението на оранжериите за отглеждане на ранни зеленчуци.

Що се отнася до пивоварите в Германия, те започнаха да изпитват остър недостиг на бутилки. Сега пивоварните в страната призовават любителите на бира да им връщат обратно празните бутилки, вместо да ги изхвърлят.

А недостигът на пуканки в САЩ започна да тревожи киноманите - традиционно милиони американци ходят на кино през летния сезон и разбира се, очакват да консумират там порция от обичайния за тях "кино" продукт.

И проблемът не е дори в това, че има недостиг на картонени и хартиени опаковки и пликове за пуканки, а по-скоро в това, че много фермери вече сериозно обмислят напълно да изоставят отглеждането на царевица и да преминат към по-изгодна финансово земеделска култура.

А недостигът на някои видове картофи в световен мащаб пък излезе на преден план, след като McDonald's беше принуден да спре продажбите на "извънгабаритни" пържени картофи в редица страни, тъй като проблемите с веригата за доставки забавиха доставките им.

В Сингапур пък ресторантите на KFC решиха да заменят пържените картофи с вафлени кори.

Bloomberg отбелязва, че така стеклите се обстоятелства с недостига на някои основни храни се дължат на няколко фактора: климатични условия за отглеждане на земеделски култури, последици от Covid пандемията, както и геополитическата обстановка, която се разви на фона на настоящата криза в Украйна.

Русия "поема контрола" над износа на пшеница в света?

Русия "поема контрола" над износа на пшеница в света?

Египет, Иран и Турция сега се оказаха най-големите купувачи на зърно от Русия