Москва напоследък пое контрола над световния износ на пшеница, пише в обзорен материал на британското издание The Times.

Същевременно Русия обвинява Западните страни, че създават "фалшива" зърнена криза около Украйна. По мнение на автора на анализа, Русия ще успее да изпълнени указанието на руския президент Владимир Путин, за увеличаване на селскостопанския износ на страната с 50% до 2024 година.

"Най-голямата победа на руския лидер тази година, за която може да се говори с увереност, е "пшеницата", смята авторът на анализа.

"Сега повече от 20 милиона тона украинско зърно гние в складове в страната и в търговски кораби и не може да се добере до местоназначението си. Украйна е петият най-голям износител на пшеница в света и нейната блокада повиши световните цени на зърното с 60% от началото на годината, до почти рекордно ниво", пише изданието.

По данни на аналитичната компания за селскостопанските пазари AgFlow, през последния месец - когато износът на пшеница от Украйна е паднал с 32% в сравнение с април 2021 г. - руският износ е нараснал с 18%.

Русия, която е най-големият износител на пшеница в света, би се радвала да запълни възникналия дефицит на световния пазар на зърно, като продава не само повече зърно, но и на по-висока цена, пише The Times.

Всъщност Русия и Украйна имат много общи експортни партньори, разположени основно в Северна Африка и Близкия изток. Изправени пред вероятността за недостиг на храна, много от тези страни сега се обръщат за помощ към Русия, за да запълнят недостига.

Египет, Иран и Турция сега се оказаха най-големите купувачи на зърно от Русия, като руският износ за тези страни е скочил съответно с 500%, 481% и 381%.

Изданието смята, че през този сезон руският бюджет вече е получил 1,9 милиарда долара приходи от данъци върху износа на пшеница.

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Повишаващите се цени предупреждават за рискове от глад в част от страните по света