Пенсионната система на публичните служители в Калифорния (CALPERS) е регистрирала понижаване на баланса си от 69 млрд. долара само за месец, предаде Zero Hedge. Според медията, към края на февруари той е достигнал рекордната стойност от 404 млрд. долара, която днес се е свила до 335 млрд.

Специалистите прогнозират, че същото се е случило и с пенсионното осигуряване на преподавателите в държавни училища, която към края на февруари е разполагала с резерви на стойност почти 250 млрд. долара. "Ако те са се понижили със същия темп, с който и тези в CALPERS, днес в нея има около 200 млрд. долара", посочват те.

Резултатът от скоростното увеличаване на разходите на тези системи ще окаже пряк ефект върху жителите на щата, тъй като от тях ще трябва да бъдат събрани по-големи суми, с които да се компенсират спадовете на резерви. "Това, от своя страна, ще окаже натиск върху щатските и местните власти да увеличат още повече и без това астрономическите данъци."

Половината от възрастните американци изобщо не са спестявали за пенсия

Половината от възрастните американци изобщо не са спестявали за пенсия

29% от тях може да не получават пенсия

В сега съществуващата система, служителите, постъпили на работа през последните седем години, отделят много по-висока част от заплатите си за обслужването на пенсионните структури в сравнение с наетите преди това. Същевременно CALPERS трябва да генерира доходност от над 7,2% годишно (постигнатата за 2019 г. е 6,7%), за да не се налага разходите ѝ да бъдат покривани с увеличаване на данъците.

Но върху нея през тази година ще има съществен натиск, тъй като борсите вече се сринаха с над една трета от пиковите си стойности, постигнати в началото на 2020 г.