Цената на златото остава до голяма степен стабилна - без динамика, в сряда сутринта, подкрепена от опасенията относно скоростта, с която коронавирусът се разпространява в световен мащаб, показват данните от днешната търговия.

Декемврийските фючърси за ценния метал на борсата Comex в Ню Йорк сутринта в сряда поскъпват с 0,15% - или с 2,8 долара, до 1 879,15 долара за тройунция.

Аналогичните контракти за среброто се повишиха с 0,02% до 24,468 долара за унция.

Въпреки еуфорията около потенциалната ваксина срещу коронавируса, опасенията от увеличаване на случаите на COVID-19 продължават да тласкат инвеститорите да купуват безопасни активи като жълтите кюлчета.

Обезценяването на долара също подкрепя покачването на цените на златото, което го прави по-привлекателен за притежателите на други валути. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) намалява с 0,2%, до 92,89 пункта."Предложената първоначална ваксина е нереалистична ... COVID-19 все още е проблем, но в същото време в крайна сметка ще има повече форми на стимули. Те ще бъдат положителен фактор за златото и отрицателен за долара", каза изпълнителният директор на Консултантска компания AirGuide, Майкъл Лангфорд, пред Ройтерс.

Агенцията пише, че във вторник представители на системата на Федералния резерв на САЩ (FRS) заявиха, че увеличаването на броя на случаите на коронавирусна инфекция заплашва да забави отново икономическия растеж в САЩ през следващите месеци и че е необходима по-целенасочена държавна помощ.