Цената на златото спада в сряда сутринта с увеличаване силата на долара, сочат данните от търговията.

Стойността на августовските фючърси за златото намалява днес сутринта на Нюйоркската фондова борса Comex с 0,32%, или с 6,15 долара, до 1898,85 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси за юли спадна с 0,80% до 27,878 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) в сряда сутринта нараства с 0,10%, до 89,92 пункта. По-скъпият долар прави златото по-малко достъпно за купувачите, притежаващи други валути.

Инвеститорите очакват статистиката за безработицата в САЩ, която ще бъде публикувана в петък. Пазарите се надяват да получат представа за по-нататъшното икономическо възстановяване и да оценят инфлационните рискове.

Според анализаторите на Oanda, цитирани от Wall Street Journal, изглежда, че цената на златото ще се консолидира на по-ниски нива преди отчета за заетостта в неаграрните сектори в САЩ в петък в петък. "Блестящ доклад за заетостта е ключът към рефлационната търговия, който също така ще катализира нарастването на доходността на държавните облигации, което ще повлияе на цената на златото", добавят експертите.