Котировките на златото се покачиха в сряда, завършвайки с повишение за втори пореден ден, тъй като средствата се насочиха към активи "убежища" на фона на нарастващите заразени от омикрон, докато американските акции и щатският долар спаднаха.

След това цените на скъпоценния метал започнаха да се понижават в електронната търговия след основната сесия. Протоколите от декемврийското заседание на Федералния резерв на САЩ показаха, че ръководителите на регулатора изразиха склонност към по-ранни и по-бързи повишения на лихвените проценти.

Златните фючърси за февруари на борсата COMEX в Ню Йорк затвориха с поскъпване от $10,50, или 0,6%, до $1825,10 за тройунция. Във вторник котировките за жълтия метал се повишиха с 0,8%.

Но в хода на електронната търговия след публикуването на протокола от заседанието на Фед, февруарските фючърси за злато паднаха до 1816,40 долара за унция. В четвъртък сутринвта цената на златото слезе по 1810 долара за унция.

Как златото ще завърши първата си търговска седмица на 2022 г., ще зависи не само от протокола на Фед, но и от ключови данни за пазара на труда в САЩ, очаквани в петък, отбелязват анализатори.

Ако инвеститорите приемат данните за заетостта като аргумент, че регулаторът ще повиши лихвите три пъти тази година, тогава " цената на безлихвеното злато може да падне допълнително .

Очаква се Министерството на труда на САЩ в петък да отчете увеличение от 422 000 на новите неселскостопански работни места.

Благородните метали почти не реагираха на данните от ADP, които показаха, че работните места в частния сектор в САЩ са се увеличили с 807 000 през декември. Икономистите очакваха увеличение от 375 000.

Доларовият индекс ICE се понижи с 0,4% в сряда, докато доходността на 10-годишните облигации нарасна до около 1,679%.

Междувременно сребърните фючърси на COMEX за март се повишиха с 0,5% до $23,17 за тройунция, след като се поскъпнаха с 1,1% ден по-рано.

Априлските фючърси за платина се повишиха с 3,2% до $1001,90 за унция, докато мартенските фючърси за паладий се вдигнаха с 2,3% до $1902,60 за тройунция.