Цената на златото във вторник сутрин спадна до 1730 долара за тройунция, достигайки минимум за годината. Поскъпването на долара спрямо основните световни валути натиска надолу котировките на благородния метал.

Данните от днешната търговия към 10 часа българско време цена на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex от 1730 долара за тройунция. По-рано в хода на търговията индикаторът достигна минимално ниво от $1721,65, което е най-ниската стойност от август 2021 г.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1730,58 долара за тройунция, информира Reuters.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в същото време се понижи с 0,93% до 18,955 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - търговски партньори на САЩ) днес сутринта нарасна с 0,38%, до 108,43 пункта, като индикаторът се търгува над психологическата граница от 108 пункта за първи път от октомври 2002 г.

Укрепването на американската валута прави златото по-малко достъпно за закупуване от търговци и инвеститори, опериращи с друга валута.

Пазарите продължават да очакват важни данни от САЩ. В сряда ще бъде публикувана статистиката за инфлацията в страната през юни. Експерти смятат, че годишната инфлация е била 8,8% след 8,6% месец по-рано, което може да е нов рекорд от декември 1981 г. Високата инфлация може да послужи като сигнал за Федералния резерв на САЩ за необходимостта от ново затягане на паричната политика.

Според CME Group почти 91% от анализаторите смятат, че след резултатите от юлската среща базовата лихвена ставка ще бъде увеличена със 75 базисни пункта - до 2,25-2,5%. В същото време повече от 9% от експертите започнаха да предвиждат увеличение на лихвения процент вече със 100 базисни пункта - до 2,5-2,75%. Повишаването на лихвите традиционно подкрепя долара, който е чувствителен към цената на златото.