Цената на златото в сряда сутринта спада поради повишаване на доходността на американските държавни облигации, показват данните от днешната търговия.

Към 9:35 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с 14,40 долара, или с 0,78%, до 1828,30 долара за тройунция. На спот пазара жълтите кюлчета се тъгуват по 1832 долара за унция.

Юлските фючърси на сребро в същото време поевтиняха с 1,01% до $21,468 за тройунция.

Доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ (US Treasuries) се повиши до 2,866% от предишното затваряне при 2,844%. Индикаторът расте от 2,742% през четири поредни търговски сесии. Държавните облигации на САЩ са алтернативна инвестиция на златото, така че котировките им, като правило, имат многопосочна динамика.

"Миналото рали на цените на златото остава уязвимо, тъй като доходността се покачва отново. Цената на златото остава нестабилна и малко по-ниска в хода на търговията, въпреки известно нежелание за риск, което виждаме", цитира Wall Street Journal старши пазарния анализатор на Oanda Крейг Ерлам.