Цената на златото нараства в понеделник сутринта, подкрепена от слаб долар преди заседанието на Федералната резервна система на САЩ (FRS), сочат данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за ценния метал на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта се вдига нарасна с 0,4% или с 8 долара до 1955,85 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто поскъпват а с 0,76% до 27,062 долара за унция.

В понеделник котировките на жълтия метал се поддържат от по-слабия долар, тъй като златото става по-евтино за инвеститорите, притежатели на друга валута. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) намалява днес с 0,16%, до 93,18 пункта.

В началото на тази седмица настроенията на инвеститорите се определят и от очакванията за резултатите от двудневното заседание на американския паричен регулатор на15-16 септември.

"Пазарът на злато клони към очакваната политика на Фед", каза анализаторът на AxiCorp Стивън Инес пред Ройтерс. Той добави, че монетарната среда с по-ниски лихвени проценти и дългосрочни очаквания, че Фед ще затегне мерките за количествено облекчаване и ще отслаби долара, което подкрепя цената на златото.

Освен това тази седмица се очакват и други заседания на централните банки на водещи световни икономики. В четвъртък, 17 септември, Банката на Япония и Банката на Англия ще обявят своите решения.