Цената на златото в петък сутринта се върна до нивото от 1 800 долара за унция на фона на усложняващата се ситуация в Афганистан. А търговците продължават да бъдат предпазливи в очакванията си за речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл на мерки за стимулиране на икономиката.

Според данните от днешната търговия цената на декемврийските златни фючърси на фондовата борса Comex в Ню Йорк нараства с 0.38%, или с 6,85 долара, до 1802,05 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси на сребро също поскъпват - с 0,35%, до 23,633 долара за тройунция.

В четвъртък на летището в столицата на Афганистан станаха терористични атаки, които отнеха живота на десетки души, включително американските военни. Външнополитическите рискове допринасят за повишаването на цените на златото, казват анализатори на Oanda, цитирани от The Wall Street Journal.

Златото традиционно се счита за по-безопасен актив, така че търсенето на жълтия метал нараства с увеличаването на политическите рискове и несигурността.

В същото време инвеститорите продължават да са в позиция на изчакване преди речта на Пауъл, отбелязват експерти. Ръководителят на Фед днес може да даде сигнали относно сроковете за намаляване на изкупуване на финансови активи от пазара, което може да повлияе върху курса на долара, към който златото е чувствително. По-скъпият долар прави златото по-малко достъпно за покупка от инвеститори, притежаващи друга валута и обратно.