Цената на златото в петък сутринта се покачва и вече е малко под 1838 долара за тройунция, показват данните от днешната борсова търговия. Пазарите са в очакване на публикуването на важна макроикономическа статистика за САЩ.

Към 9:38 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се покачи с $2,9, или с 0,16%, до $1837,5 за тройунция. В четвъртък златото поскъпна с около едни процент спрямо нивото около 1819 долара за унция.

На спот пазара жълтите кюлчета са продават по 1834,39 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на майските фючърси за среброто в същото време се покачва с 0,19% до $20,09 за унция.

Вниманието на търговците остава фокусирано върху сигналите, свързани с плановете за паричната политика на Федералния резерв на САЩ по отношение на основния лихвен процент.

По-късно в петък ще бъде публикувана статистика за трудовия пазар и безработицата в САЩ. Според прогнозите безработицата в страната остава на ниво 3,4% през февруари, а броят на работните места в не земеделските сектори на икономиката ще нарасне с 205 хиляди след увеличение с 517 хиляди месец по-рано.

Силната статистика може да подкрепи очакванията за затягане на паричната политика на Фед. Според CME Group 60,2% от анализаторите очакват лихвения процент да се повиши с 50 базисни пункта през март до 5-5,25% годишно. В същото време 39,8% от експертите очакват увеличение от 25 базисни пункта, колкото бе и през февруари. Курсът на долара ще зависи от темпото на повишаване на лихвите и тона на Фед, което от своя страна влияе върху търсенето и цената на златото.