Цената на златото се покачва в четвъртък сутринта, сочат данните от днешната борсова търговияа. Пазарите продължават да оценяват данните за инфлацията в САЩ за март.

Към 9:35 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 8,2 долара, или с 0,40%, до 2033 долара за тройунция.

Скъпоценният метал се продава на спот пазара по 2020,79 долара, информира Тading Еeconomics.

В същото време цената на майските фючърси на среброто се повишава с 0,57% до 25,602 долара за унция.

Ръстът на потребителските цени в САЩ през март се забави до 5% от 6% месец по-рано. Анализаторите очакваха показателят да е около 5,2%. Годишната инфлация е на най-ниското си ниво от май 2021 година.

Инвеститорите също така оценяват протокола на Федералния резерв на САЩ, според който редица участници в заседанието през март обмислят запазване на основния лихвен процент на същото ниво, но признават за целесъобразно повишаването му с 25 базисни пункта в настоящите условия. Освен това американската централна банка прогнозира началото на "мека" рецесия в САЩ до края на годината.

Цената на държавните облигации на САЩ също оказва влияние върху котировките на златото. Доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ (US Treasuries) е намалена до 3,413% от 3,421% в предходния ден на търговия. Държавните облигации на САЩ представляват алтернатива на златото като надежден актив. Техните котировки, като правило, имат разнопосочна с цената на златото динамика.