Цената на златото в петък намалява на фона на нарастващата доходност на US Treasuries - американските държавни облигации, сочат данните за днешната търговия.

Стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк сутринта в петък намаля с 0,12% или с 2,1 долара до 1730,5 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за май поевтиняха с 1,07% до 26,07 долара за унция.

Златото продължава да реагира на динамиката на доходността на американските държавни облигации. В четвъртък доходността на 10-годишните US Treasuries се повиши до 1,702%, за първи път от края на януари 2020 г. надхвърляйки 1,7 процента. По-високите доходи от съкровищните бонове на САЩ намаляват привлекателността на златото, тъй като то става по-малко печелившо за инвеститорите.

"Джеръм Пауъл все още не е казал достатъчно, за да успокои пазара на облигации .... Инвеститорите в злато вече са твърде фиксирани върху доходността на облигациите и игнорират факта, че златото все още може да поскъпне в условия, когато доходността на облигациите и лихвените проценти се покачват, докато наблюдаваме повишаване на инфлация ", каза пред Bloomberg Джон Фини, мениджър за развитие на бизнеса в Guardian Gold Australia.

На последното си заседание Федералния резер запази базовия лихвен процент на изключително ниското ниво от 0-0,25% годишно. Освен това регулаторът даде сигнал, че ще го запази на това ниво през следващите три години, въпреки че в сравнение с декември има увеличение на броя на онези ръководители на федералните банки, които очакват лихвите да се повишат по-рано. Председателят на Фед Джеръм Пауъл подчерта, че регулаторът смята настоящата парична политика за подходяща и пазарите решиха, че Фед не вижда причина да се противопоставя на рязкото покачване на доходността на хазната.