Цената на златото в понеделник сутринта пада, докато пазарите, както и седмица по-рано, продължавайки инерцията от миналата седмица. Пазарните участници очакват увеличението на базовия лихвен сконтовия процент от Федералния резерв на САЩ през декември,

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $7,30, или с 0,38%, до $1747,10 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1745,38 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси за среброто в същото време се понижава с 1,05% до 20,777 долара за унция.

Търговците продължават да бъдат предпазливи, когато оценяват перспективите за паричната политика на САЩ. Повечето анализатори очакват ново увеличение на лихвения процент през декември.

Затягането на паричната политика е положителен фактор за долара и негативен за цената на златото. Това вече доведе до известно понижение на котировките на жълтия метал - с 0,42% през изминалата седмица на Comex.

Пазарът и днес е повлиян от известно укрепване на долара спрямо другите основни световни валути, което прави златото по-малко достъпно за закупуване от инвеститори, опериращи в друга валута.