Цената на златото във вторник сутринта спада, като остава около $1880 за унция след изявленията на представител на Федералния резерв на САЩ, които облекчиха инфлационните опасения на пазарите.

Данните от търговията днес сутринта сочат поевтиняване на юнските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк с 0,31%, или с 5,85 долара - до 1 878,65 долара за тройунция. Скъпоценният метал се търгуваше около това ниво и в понеделник.

Цената на сребърните фючърси за юли в същото време спадна с 0,78% до 27,688 долара за унция.

Според Асошиейтед прес, ръководителят на банката на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че инфлацията не е изненада за Федералния резерв на САЩ и не се говори за промяна на параметрите на паричната политика до края на пандемията.

Тези изявления успокоиха опасенията на пазарите, че ускоряването на инфлацията ще принуди Фед да отмени подкрепата за икономиката, което би осигури подкрепа за котировките на благородния метал.

"Изявленията на Фед продължават да подкрепят идеята, че ускорението на инфлацията в САЩ ще бъде временно и това е достатъчно, за да подкрепи само краткосрочна възходяща тенденция за златото", цитира Bloomberg, старши анализатора на Oanda Едуард Моя.