Кризата, налегнала китайския строителен предприемач Evergrande Group, натисна цените на желязната руда. Инвеститорите се опасяват, че напрежението във втората най-голяма икономика и ипотечния ѝ пазар ще донесе по-слаб апетит за стомана, пише The Wall Street Journal.

Затрудненията пред Evergrande са най-ясният знак за влошаващия се климат за китайските строителни компании, а икономическите данни сочат потвърждават наличието на редица предизвикателства пред тях. Продажбите на жилища в стойност намаляват с приблизително 20 процента на годишна база през август, а строителството също забавя темпове.

Цените на желязната руда, втората най-търгувана суровина в света след петрола, паднаха с над 50 процента от средата на юли насам. Притесненията относно Evergrande и компаниите в индустрията идват в комбинация с решението на Китай да намали производството на стомана, което, според анализатори, може да продължи до началото на следващата година. Поднебесната империя е отговорна за производството на повече от половината стомана в света.

В началото на седмица цената на желязната руда падна до $94 за тон, най-ниското ниво от 14 месеца насам, по данни на S&P Global Platts. През май суровината се търгуваше срещу над $233. В сряда цените се върнаха до $107,55 за тон, след като Evergrande показа признаци, че може да се справи с кризата.

Китайският имотен сектор отогваря за около 25% от търсенето на стомана и мед в страната, както и 20% от алуминия. Рискът е, че свиване в строителството ще доведе до пренасищане на пазара на суровини. Инвеститорите вече се подготвят за подобен развой, като цените на акциите на Rio Tinto и BHP Group паднаха с над 25% от миналия месец насам.

От голямо значение ще бъде отговорът на Пекин на проблемите на Evergrande, както и дали новите ограничения в кредитирането на сектора ще донесе още опасни ситуации. Някои анализатори очакват властите в страната да оркестрират спасяване, включително чрез принуждаване други компании да закупят готови жилища от Evergrande. Но според Jefferies дори това няма да успее да повиши значително цената на желязната руда. Компанията прогнозира средна цена през 2022 г. от $90 за тон.

Дори и Evergrande да бъде спасена след намеса на държавата, през желязната руда има и други предизвикателства, произтичащи от Поднебесната империя. Пекин нареди производството на стомана да не надвишава отчетеното през 2020 г., което намали дейността на компаниите в бранша, а от своя страна и търсенето на суровината.

Китай се опитва да контролира замърсяването на въздуха преди зимата, както и да намали въглеродния си отпечатък. Според S&P Global Platts стоманеният сектор отговаря за 15 процента от въглеродния отпечатък на страната.