Централната банка на Австралия днес повиши изненадващо основната лихва за 12-ти път до 11-годишен връх. Същевременно от Централната банка предупредиха, че може да се наложи допълнително "затягане" на лихвената политика, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целевото ниво от 2%.

Резервната банка на Австралия (RBA) повиши водещата си лихва с 25 базисни пункта до 4,1%, след като месец по-рано направи същото, заявявайки, че инфлацията все още е твърде висока и че иска да предотврати стабилизиране на високите ценови очаквания.

Така само в рамките на година (от май 2022 г. насам) основнаjd лихва в Австралия беше повишена с общо 400 базисни пункта, до 4,1% - най-високо ниво от април 2012 г. насам.

"Инфлацията в Австралия премина своя пик, но ниво от 7% все още е твърде високо и ще мине известно време, преди тя да се върне към целевия диапазон от 2%", коментира повишението управителят на RBA Филип Лоу. По думите му, "това допълнително увеличение на лихвите има за цел да даде по-голяма увереност, че инфлацията ще се върне към целта в рамките на разумен период от време".

А утре предстои и редовно заседание на Канадската централна банка - при предишните 4 поредни срещи, основната лихва остана непроменена.

В края на месеца (на 27-и юни) ще се проведе и поредна редовна среща на ръководството на ЕЦБ, на която се очаква основните лихви в еврозоната отново да бъдат повишени с 25 базисни пункта.

ЕЦБ отслаби малко „хватката“ при повишението на основните лихви

ЕЦБ отслаби малко „хватката“ при повишението на основните лихви

От юли 2022 г. досега, е най-бързият в историята на ЕЦБ темп на затягане на лихвите