Съветът на директорите на Банката на Русия намали основния си лихвен процент с четвърт процентни пункта до 7,5%, на заседанието си в петък.

По-ниската от очакваното инфлация предостави възможност за намаляване на лихвената ставка преди президентските избори в страната през следващия месец.

Руската централна банка взе решение да свали основната лихвена ставка от 7,75% на 7,5%, понижавайки по този начин ключовата си лихва за седми път от началото на миналата година. За последно паричният регулатор намали лихвата с 50 базисни пункта до 7,75% на заседанието си през декември 2017 година.

От Банката отбелязаха обмислянето на по-нататъшно намаляване на лихвените равнища през настоящата година, тъй като годишната инфлация в Русия, която през януари бе 2,2% и продължава да бъде "устойчиво ниска" и далеч под целевото равнище от 4 на сто.

"Годишната инфлация остава устойчиво ниска, като инфлационните очаквания намаляват постепенно. В същото време отслабнаха и краткосрочните проинфлационни рискове. Поради това балансът между инфлационните и икономическите рискове се измести леко към малко по-големи рискове, свързани с икономическия растеж", се посочва в прессъобщението на централната банка.

Банката на Русия отбелязва, че има нарастване на несигурността относно ситуацията на глобалните финансови пазари, визирайки трусовете в последно време на фондовите и дълговите пазари в САЩ и по целия свят.

Според регулатора през настоящата година инфлация е много по-малко вероятно да надхвърли 4 на сто и в такава среда банката ще продължава да намалява основният лихвен процент и дори може да завърши преходът от умерено затегната към неутрална парична политика през 2018 година.