Националната банка на Украйна призова посланиците на групата Г-7 и ръководителите на централните банки на тези страни, европейските банки, доставящи пари в брой, и представителите на международната система за бързи парични преводи Western Union да спрат доставката на пари в чуждестранна валута на руски и беларуски банки.

"Националната банка на Украйна предприема всички възможни мерки, за да гарантира надеждното и стабилно функциониране на финансовата система на страната ни и да противодейства на руската агресия във финансовата сфера. Благодарни сме и на колеги и приятели по целия свят за помощта. Вярвам, че за мира на Украйна нашите колеги и партньори ще спрат да доставят налично чуждестранна валута в банките на страните-агресори", каза председателят на НБУ Кирило Шевченко.

Ето как Централната банка на Русия ще се опита да задъжи депозитите на хората в банките

Ето как Централната банка на Русия ще се опита да задъжи депозитите на хората в банките

Рублата се срина с близо 30% спрямо щатския долар

Няколко дни преди този призив НБУ помоли VISА и MasterCard да спрат обслужването на дебитни кредитни карти на руски банки. Също така НБУ излезе с решение за забрана на дейността и ликвидацията на две банки в Украйна, които се контролират пряко или косвено от руската държава. Това са "Интернешънъл Резерв Банк" и "Проминвестбанк".

Във връзка с обявеното военно положение от 24 февруари 2022 г. централната банка въведе следните временни ограничения: да спре работата на валутния пазар на Украйна, с изключение на операциите по продажба на чуждестранна валута от клиенти; фиксира официалния обменен курс на нивото от 24 февруари 2022 г. а именно 33.17 гривни за 1 евро и 29.25 гривни за 1 щ. долар.

Ограничава тегленията в брой от сметката на клиента в размер на 100 000 UAH на ден (без заплати и социални помощи), с изключение на предприятия и институции, които осигуряват изпълнението на мобилизационни планове, правителството и индивидуални разрешения на Националната банка без начисляване и теглене на комисионни.

Забранява издаването на парични средства от сметки на клиенти в чуждестранна валута, с изключение на предприятия и институции, които осигуряват изпълнението на мобилизационни планове (задачи), правителството и някои разрешения на Националната банка; въвежда мораториум върху трансграничните плащания в чуждестранна валута (с изключение на предприятия и институции, които осигуряват изпълнението на мобилизационни планове (задачи) и правителството, определени разрешения на НБУ).

Спира се и извършването на разходни операции чрез обслужване на банки по сметките на жители на държавата, извършила въоръжената агресия срещу Украйна.

Криптодарения помагат на Украйна във войната с Русия. Но не само на нея

Криптодарения помагат на Украйна във войната с Русия. Но не само на нея

"Криптовойната току що започна", твърдят експерти