Рублата се срина с близо 30% спрямо щатския долар, след като руският президент Владимир Путин постави ядрените си сили в повишена готовност, а западните държави му отговориха с нови икономически санкции, предоха световните информационни агенции.

Руската валута спадна до почти 118 спрямо щатския долар, за сравнение - в петък курса беше под 87 рубли за долар.

Swift или "ядрената бомба" на финансовите санкции. До какво би довело изключването на Русия

Swift или "ядрената бомба" на финансовите санкции. До какво би довело изключването на Русия

Великобритания и Чехия искат да изключат Русия от международната разплащателна мрежа, но САЩ засега са против

През уикенда Европейската комисия, САЩ, Франция, Италия, Великобритания и Канада съобщиха, че ще изключат системно значими руски банки от международната система за плащания Swift. Това е и най-суровата мярка, налагана до този момент на Москва заради конфликта в Украйна.

"Това означава, че не могат да се правят никакви разплащания. С изключение на онези банки, които обслужват онези разплащания, свързани с природни ресурси и най-вече природен газ", обясни в ефира на БНТ икономистът Красен Станчев.

Западът обяви още, че активите на руската Централна банка ще бъдат замразени - по този начин ще бъде ограничен достъпът на страната до задграничните й резерви, включително и 5-те по обем в света резерви от злато.

Руската рубла е най-подценената валута в света

Руската рубла е най-подценената валута в света

Според Big Mac индекса на The Economist

"Има нещо като вторични санкции - когато купите ресурс, който е продаден от руската Централна банка или от други банки вие също попадате под санкции", добави Красен Станчев.

На този фон опасенията, че руското население ще започне масово да тегли спестяванията си от банки се засилиха, а в неделя централната банка на Русия призова за спокойствие.

Как Централната банка на Русия ще се опита да задържи депозитите на хората в банките?

Централната банка на Русия е решила да повиши основният лихвен процент от 9,5% на 20% годишно от 28 февруари 2022-а. Необходимостта от такова увеличение на Централната банка се обяснява с "кардинална промяна" във външните условия за руската икономика, отбелязва водещият финансов сайт RBC.ru.

Рязкото увеличение на основния лихвен процент, ще доведе до също толкова сериозно увеличение на лихвите по депозитите в руски банки, което би трябвало да компенсира вложителите за "повишените рискове от девалвация и инфлация", отбелязват от Централната банка на Русия.

"Това ще помогне за поддържане на финансовата и ценова стабилност и ще защити спестяванията на гражданите от обезценяване", се казва в изявление на Централната банка.

"При всички случаи Централната банка ще забрани използването на частни спестявания от банките или ще ги ограничи много силно", каза още Красен Станчев.

Междувременно стана ясно, че Руската централна банка е забранила от днес на брокерите да продават ценни книжа на клиенти, които не са руски граждани.