От началото на годината турската лира е изгубила 14% от стойността си, като през тази седмица може да отчете най-слабото си представяне за последната повече от половин година. Междувременно фондовата борса в южната ни съседка също отчита спадове.

"Турската лира се насочва към най-слабото си представяне за последните 8 месеца, като от началото на годината валутата се е обезценила с 14% спрямо долара", коментира в интервю за BloombergTV изпълнителният продуцент на медията в Истанбул Симин Демокан.

"Индексът Borsa Istanbul обърна ръстовете си за годината, отбелязвайки 5-дневно понижение. Доходността по 10-годишните държавни облигации се покачва за трети ден, бележейки повишение от 20%", допълва той.

Турската лира с ново дъно за 2019-а след анулирането на изборите за кмет в Истанбул

Турската лира с ново дъно за 2019-а след анулирането на изборите за кмет в Истанбул

Нови опасения се появяват за представянето на валутата

В началото на седмицата валутата падна под ключова психологическа граница спрямо щатския долар след излизането на новината, че изборите за кмет в Истанбул ще бъдат анулирани и ще се проведат нови на 23 юни. Лирата се сви с 1,3% до 6,0405 за долар.

По думите на Демокан инвеститорите в страната са притеснени за демокрацията и за политическата стабилност след излизането на тази новина.

"Президентът Реджеп Ердоган отново постигна своето, след като каза, че на предишния вот е имало изборна измама. Тогава управляващата Партия на справедливостта и развитието изгуби вота в най-големия турски град с малка разлика", обяснява той.

Как да се възползвате от поевтиняването на турската лира?

Как да се възползвате от поевтиняването на турската лира?

Кризата за едни е възможност за други