Турската лира достигна до 7-месечно дъно след анулирането на изборите в Истанбул. Държавните облигации в страната също бяха сериозно разпродавани, а решението сериозно разтревожи инвеститорите.

Валутата на Турция поевтиня до най-ниското си ниво от октомври на миналата година, като лирата загуби 1.6% спрямо щатския долар, а загубата й за два дни достигна 3.3% до невиждани нива от лятото на 2018-та година.

Инвеститори и анализатори са все по-загрижени през последните няколко месеца за икономиката и финансите на Турция. Намаляването на валутните резерви на страната и съмненията за готовността на централната банка да предприеме по-нататъшни действия за борба с инфлацията в среда на висока краткосрочна задлъжнялост повлияха негативно на настроенията.

"Управляващите нанесоха драматичен удар на върховенството на закона и отслабиха демократичните стандарти в Турция", според Кристиан Маджо, ръководител на звеното за инвестиции на развиващите се пазари в TD Securities.

Държавният дълг на Турция също бе подложен на натиск. Доходността на 10-годишните турски държавни ценни книжа с падеж през 2029-та година, се повиши с 13 базисни пункта до ниво от 8.017% на годишна база.

Междувременно цената за застраховане на дълга на Турция срещу неизпълнение, с петгодишни суапове, също скочи до най-високо ниво от края на март, показват данните на Markit.

Базовият борсов индекс Borsa Istanbul 100 се понижи с 2.1%, а под-индексът следящ представянето на турските банки загуби 3%.

Пазарите в Обединеното кралство - основният офшорен център за търговия с турски активи, бяха затворени в понеделник за официален празник, което означава, че вторник ще е първия шанс за многото чуждестранни инвеститори да отговорят и се възползват от последните събития.

Изборният съвет на страната в понеделник отмени резултатите от изборите за кмет на Истанбул, спечелени от Екрем Имамоглу, кандидатът на основната опозиционна Републиканска народна партия.

Управляващата Партия на справедливостта и развитие на Реджеп Тайип Ердоган (ПСР) оспори резултата, претендирайки за измами с гласоподаватели и други нередности. Върховният избирателен съвет на Турция, в който доминира ПСР, лиши  Имамоглу от мандата му и насрочи повторни избори на 23-ти юни.

Пол Макнамара, мениджър на портфейли от дългови активи в GAM, добави, че решението от Истанбул може да "насърчи отлив на капитали от страната, която се превръща в тясно място за хората, които не са съгласни с Ердоган".

Според Макнамара обаче, новината няма да предизвика "масивна промяна" в настроенията, тъй като много инвеститори вече са заложили на сценария, че "ПСР ще оспори изборните резултати".

От рейтинговата агенция Fitch заявиха, в края на миналата седмица, че има негативни прогнози за кредитния рейтинг на Турция, поради "слабите външни финанси, които се проявяват в голяма нужда от външно финансиране, ниски валутни резерви, високия нетен външен дълг и висока инфлация". Рекордната икономическа и политическа нестабилност също влошават нещата, според рейтинговата агенция.

Скептицизмът за турската лира е сериозен

Рейтинговата агенция S&P Global очаква сериозно поевтиняване на турската лира през следващите три години, в среда на сериозен ръст на банковите кредити. От агенцията прогнозират удвояване на лошите кредити през следващите 12 месеца.

"Очакваме турската валута да се обезценява стабилно чак до 2022 г.", заяви Максим Рибников, анализатор в S&P Global по време на конференция.

Аналитикът от банковия сектор - Магар Куюмджян добави, че нивото на необслужваните кредити, определени като просрочени заеми от най-малко 90 дни, ще достигне нивото от 8% до края на годината. Според него обаче, проблемът е много по-сериозен, като по-широко определяните като лоши кредити, с просрочие от над 30 дни възлизат на между 15 и 20%.

Проблемите в Турция не са от вчера. Турската лира бе най-губещата валута спрямо долара през 2016-та година, когато загуби 17% от стойността си. През 2017-та година тя продължи със загубата си, макар и със забавени темпове, загубвайки нови 15% от стойността си. През изминалата година поевтиняването на турската лира набра скорост и достигна 38.5% спрямо щатския долар.

Друг сериозен проблем, който води до низходящ натиск върху националната валута на Турция са чуждестранните инвестиции, на които се разчита за финансиране на големия бюджетен дефицит. А кризата на доверие инициира "пресъхване" на този източник.

Поевтиняването на лирата задвижи така наречения "домино ефект". Спестителите в турски лири, които се опасяват от по-нататъшно поевтиняване на валутата, обменят спестяванията си в злато или в други твърди валути, което оказва допълнителен низходящ натиск върху националната валута на страната.

Трябва да се споменат и големите турски корпорации, взели кредити в други валути и чието дълговo бреме нараства, с поевтиняване на лирата. Това носи съществен риск за цялостната финансова система в страната...

Не всички обаче са губещи от поевтиняването на лирата

Поевтиняването на турската лира е добра новина за всички българи, които планират почивка през лятото в южната ни съседка. Лирата поевтинява не само срещу щатския долар, но и срещу еврото. А предвид на факта, че българският лев е фиксиран спрямо еврото, това означава, че турската лира поевтинява и спрямо лева.

Поевтиняването на турската лира, може да се използва от българите по няколко направления. На първо място, можете да планирате лятната си почивка, или септемврийските почивни дни на море в южната ни съседка. И макар да сте пропуснали "ранните записвания", отпреди месец, късното включване едва ли ще Ви излезе по-скъпо, заради по-евтината турска валута.

Шопинг-туризмът, е друга форма, с която можете директно да се облагодетелствате от поскъпването на лева спрямо лирата.

Трябва обаче, да имате няколко неща предвид, когато тръгвате да харчите в Турция:

Първо - когато стъпите на турска земя, задължително обърнете своите евра в турски лири

Наблюденията ми от краткото ми седмично пребиваване в Турция (по време на майските празници) бяха, че дори и на границата обменния курс за евро-лира бе не по-лош отколкото в туристически курорт като Кушадасъ. Курсът на границата бе по-добър и от този, при който някои от българските туристи се бяха сдобили с турски лири от България (при това с между 5 и 10%).

Второ - не плащайте в евро

Ако оставите да плащате в евро, вместо в турски лири, предлагания обменен курс, най-вероятно ще е далеч по-лош от този в чейндж-бюрата, като в някои случаи (дискотеки, или барове) може да е дори с до 10-15% под официалния курс.

В допълнение, всяка цена ще ви се закръгля нагоре в евро, което ще означава, че може да плащате дори с до 50% повече, при малки суми (например маршрутка в Кушадасъ е с цена на билета от 6.5 лири за двама, което е около 1 евро, както и 1.50 евро, 9.75 турски лири, което е с 50% повече за същите двама, ако плащат в европейска валута, при това по официален ценоразпис).

Трето - избягвайте електронните пари

В повечето магазини в Турция има две цени - едната е за плащане в брой, а другата за плащане с карта. Както най-вероятно сами се досещате, цената за плащане в брой е по-ниска от тази, при плащане с карта.

Трето - пазарете се в турски лири

Освен, че цените излизат много по-изгодни в турски лири, търговците, известни с това, че приемат "пазаренето за национален спорт", са много по-склонни да правят отстъпки в турски лири, отколкото в евро. Тук, явно се намесват психологически фактори и усещането, че турската лира, като постоянно обезценяваща се валута, не е толкова ценна, колкото еврото.