Турската централна банка вече има нов управител - Фатих Карахан. До новото назначение за шеф на Централната банка на Турция се стигна, след като в петък, 2 февруари, ръководителят все още на турския финансов регулатор Хафизе Еркан, се обърна към президента на страната Реджеп Ердоган да приеме оставката й. Тя обясни това свое решение с "голямата кампания, организирана срещу нейната репутация" и опасения от по-нататъшното въздействие на ситуацията върху нейното семейство.

За нов ръководител на Централната банка на Турция беше назначен Фатих Карахан, който преди това заемаше длъжността заместник-управител на регулатора. По време на кариерата си, той е работил във Федералната резервна банка на Ню Йорк и е преподавал в Колумбийския и Нюйоркския университ. А през 2022 година Карахан започва работа като старши икономист в Amazon.

Бивша директорка в Goldman Sachs става гуверньор на централната банка на Турция

Бивша директорка в Goldman Sachs става гуверньор на централната банка на Турция

Хафизе Гайе Еркан е и бивш изпълнителен директор на First Republic Bank

Новият ръководител на Централната банка на Турция Фатих Карахан заяви, че регулаторът възнамерява да продължи борбата с инфлацията. Това се казва в официално съобщение на Турската централна банка.

Ръководителят на Централната банка казва, че основният приоритет на итституцията е осигураване на ценова стабилност в страната. По думите на Карахан, строгата парична политика ще остане, докато инфлацията спадне до целевото ниво. "Категорично няма да позволим прогнозите за инфлацията да се влошат", обеща той.

Инфлацията в Турция за декември 2023 г. нараства до 64,77% на годишна база, при 61,98% за ноември. В същото време, местните потребители оцениха годишната инфлация на внушителните 96 процента - с 50% повече от официалните данни за ръста на потребителските цени.