Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган избра финансовия изпълнителен мениджър в САЩ Хафизе Гайе Еркан за гуверньор на Турската централната банка, съобщава Reuters.

Това назначение е ключово, защото идва на фона на опитите на президента да обърне курса и да затегне финансовата политика след години на намаления на лихвите, вного висока инфлация и дълга криза, свързана с разходите за живот.

Снимка 621742

Източник: Linkedin

Еркан е бивш изпълнителен директор на First Republic Bank и управляващ директор в Goldman Sachs. Тя заема отговорния пост след преизбирането на Ердоган за президент на 28 май и само една седмица след като сигнализира отдалечаване на новия кабинет от неортодоксалната политика.

Темпът на (официалната) инфлация в Турция леко се забавя, но остава много висок

Темпът на (официалната) инфлация в Турция леко се забавя, но остава много висок

Някои основно стоки обаче са удвоили цените си за година

Като пети централен банкер за четири години 43-годишната Еркан ще смени Шахап Кавджъоглу, който ръководеше стремежа на Ердоган за намаляване на лихвените проценти, предизвикал исторически валутен срив през 2021 година и изпратил инфлацията до 24-годишен връх над 85% миналата година.

Еркан е била изпълнителен директор във First Republic в периода 2014-2021 година. Припомняме, че тази година банката се превърна в най-големия фалирал кредитор в САЩ от 2008 година насам, след като ръководството ѝ бе поето от регулаторите и бе продадена на JPMorgan.

Независимостта на централната банка на Турция беше почти смазана през последните години от управлението на Реджеп Ердоган. Самопровъзгласил се за "враг на лихвените проценти", той притискаше централната банка да осигурява стимули и бързо сменяше управителите.

Основната лихва бе намалена до 8,5% от 19% през 2021 година, оставяйки реалните лихви на дълбоко отрицателна територия, а лирата до голяма степен се управлява от десетки регулации, обхващащи кредитирането и чуждестранната валута.

Перспективите пред турската икономика зависят от това колко независимост ще предостави Ердоган на Еркан, коментират анализатори.

Нов срив на курса на турската лира

Нов срив на курса на турската лира

Само за дни обезценяването е с 10%