Турция намали разходите по кредитите с цял процентен пункт и обяви серия от мерки с цел стимулиране на ликвидността в страната на фона на разпространението на коронавируса. Така лихвите в страната, коригирани с инфлацията, се доближиха до най-ниските в света.

Референтната лихва беше понижена до 9,75% от 10,75% по време на спешна среща на Централната банка на Турция, свикана във вторник. Първоначално тя беше насрочена за 19 март.

От Goldman Sachs очакват Турция да намали лихвите с още 75 базисни пункта по време на заседанието си през април.

С последната стъпка реалните лихви (изчистени от инфлацията) в страната стигнаха минус 2,6%, което ги остави под тези в САЩ, Великобритания и Еврозоната, пише Bloomberg.

Инфлацията в Турция върви към нов връх

Инфлацията в Турция върви към нов връх

От централната банка на страната очакват тя да се понижи към края на годината

Междувременно ръстът на потребителските цени на годишна база стигнаха 12,4% през миналия месец, което беше най-високото равнище от август миналата година насам. До края на годината от Централната банка на Турция прогнозират, че показателят трябва да намалее до 8,2 на сто.

От финансовата институция ограничиха обема на резервите, които чуждестранните кредитори в страната трябва да държат в централната банка. Тази стъпка позволи "инжектирането" на твърда валута и злато на пазарите в размер на 5,1 милиарда долара.

В допълнение, централната банка отложи с три месеца плащанията по дълг от износителите на стойност $7,6 млрд., което ще намали краткосрочната нужда от долари на местния пазар.