Забавянето на инфлацията в Турция изглежда се отлага поне за следващия месец, след като ново повишение на цените в страната беше отчетено след новото понижаване на лихвите.

Потребителските цени са се увеличили с 12,4% на годишна база през изминалия месец, което е най-бързото нарастване от август насам. Това сочат официалните данни, представени във вторник. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 12,7 на сто.

Като се има предвид, че централните банки по света вероятно ще пристъпят към понижаване на лихвите в опитите си да стабилизират пазарите след разпродажбите в резултат на разпространението на коронавируса, почти сигурно е, че турският гуверньор Мурат Уйсал също ще пристъпи към нови понижения.

Те ще дойдат на фона на по-оптимистични прогнози за инфлацията в страната към края на годината. Според очакванията на финансовата институция показателят ще достигне 8,2% към декември.

"Докато скорошното отслабване на лирата и възстановяването на вътрешното търсене повишиха рисковете, то по-ниските цени на петрола ще работят в обратна посока", казва анализаторът в Deutsche Bank Кубилай Озтурк.

"Изключвайки каквото и да е обезценяване на лирата заради външни и геополитически проблеми, смятаме, че Централната банка на Турция ще премине към ново разхлабване на политиката", допълва той.