Близо 3 години назад финансовият пазар видя най-голямото първично публично предлагане на акции (IPO) досега. През 2014 година китайският гигант Alibaba продаде свои ценни книжа за рекордна сума на "Уолстрийт".

Една компания обаче може да подобри това постижение и то отново в Ню Йорк. По последни данни именно на най-голямата борса в Щатите може да дебютира саудитският петролен гигант Aramco през следващата година.

Въпреки че "Уолстрийт" изглежда повече от апетитно за Рияд, накои анализатори смятат, че има малък шанс от компанията все пак да изберат друг пазар заради многобройните регулаторни изисквания в САЩ, пише CNBC.

Saudi Aramco е най-скъпата компания в света? Някои не мислят така

Saudi Aramco е най-скъпата компания в света? Някои не мислят така

Експерти и анализатори поставят под въпрос капитализацията на петролния гигант

Все пак шансовете Aramco да направи своето IPO в Ню Йорк са големи особено след срещата на президента Доналд Тръмп и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман от миналата седмица.

След нея стана ясно, че кралството ще инвестира 200 милиарда долара в Щатите. Затоплянето на отношенията между Вашингтон и Рияд породиха и очаквания за засилване на търговските отношения между двете държави.

"Листването на Aramco на Нюйоркската фондова борса ще бъде прекалено рисковано в политически план", смята обаче бившият експерт от Shell Робин Милс. По неговите думи по-вероятно е от компанията да изберат Лондон или някой азиатски пазар, както и този в Саудитска Арабия.

Още през миналата година стана ясно, че от енергийното държавно дружество ще търсят варианти за пускане на акции не на една, а на две борси.

Най-голямата петролна компания твърдо планира историческо излизане на борсата през 2018-а

Най-голямата петролна компания твърдо планира историческо излизане на борсата през 2018-а

Saudi Aramco може да спечели 100 милиарда долара от IPO-то