Най-голямата петролна компания в света не се е отказала от своите планове да направи историческо излизане на борсата през 2018 година. Още през миналата година от държавния енергиен гигант на Саудитска Арабия Saudi Aramco заявиха, че планират първично публично предлагане на акции (IPO).

"Все още проверяваме възможностите да го направим през 2018 година и няма промяна в нашия план за това", коментира главният изпълнителен директор на компанията Амин Насер пред CNN Money по време на годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман заяви още преди месеци, че Рияд възнамерява да продаде част от петролния гигант. Тогава стана ясно, че става въпрос за около 5% от пакета ценни книжа на Aramco.

Експерти очакват това IPO да бъде най-голямото в корпоративната история. Представители на саудитското правителство коментират, че то ще покачи пазарната стойност на дружеството до 2 трилиона долара.

От излизането на борсата може да бъде привлечен капитал от 100 милиарда долара, което е четири пъти повече от спечеленото от Alibaba при излизането им на борсата, смятано за най-голямото досега.

Saudi Aramco произвежда по 10,3 милиона барела на ден. Това е близо два пъти повече от добива на най-големия й конкурент - руската "Роснефт".