Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е загубила над 700 милиона долара от залог върху акции на авиолинии, пише CNBC. Причината е погром в целия сектор, воден от притеснения заради предстояща ценова война между превозвачите.

Стойността на дяловете на Berkshire в United, Delta, Southwest и American бе над 11 милиарда долара към вторник, но намаля с около 727 милиона долара при разпродажбата в сряда.

Спадът в сектора започна след съобщението на представители на United Airlines, които планират агресивен план за разширение. Той цели да увери инвеститорите, че компанията може да увеличи марджина си и да повиши приходите, но вместо това изплаши пазара заради перспективата за ниски цени на билетите и повишени разходи.

Така акциите на United паднаха с над 11% в сряда, докато тези на American поевтиняха с 6 процента. Southwest и Delta записаха спад от около 5 процента.

В края на 2016 г., изненадващо, Бъфет направи залог в сектора. След години на консолидация и намаление на цените на горивата, авиолиниите наскоро най-накрая започнаха да трупат печалби.

Сега обаче утвърдените авиолинии трябва да се справят с по-голямата конкуренция на нискотарифните компании, както и с отново повишаващи се цени на горивата. Силният икономически ръст и търсенето на полети с бизнес цел би трябвало да подкрепят сектора.