Пазарната капитализация на криптовалутите нарасна значително снощи българско време, а покачването ѝ продължи и през сутринта. Причината за това е покачването на цените на самите криптовалути.

Така тя достигна исторически най-високата си стойност от 2,25 трлн. долара, сочат данните на сайта Coinmarketcap. По този начин стойността на криптовалутите почти се изравни с тази на Apple. Всъщност ако акциите на гиганта от Куепртино не бяха поскъпнали днес, двете стойности щяха да са равни. Но заради нарастването им, Apple вече се оценява на 2,26 трлн. долара.

Основен двигател на растежа на пазарната капитализация на криптовалутите е етер. От началото на деня той поскъпна с 3,2%, добавяйки 80 долара към цената си. В момента на писането той се търгува при цена от 2380,46 долара за етер.

Причина за поскъпването на етер е следващият ъпдейт в развитието му. Той се нарича Berlin ("Берлин") и се очаква да се случи на 14 април тази година. Благодарение на него пазарната капитализация на криптовалутата достигна 250 млрд. долара. Това е най-високата стойност в историята ѝ. Толкова беше и пазарната капитализация на биткойн едва преди шест месеца, припомнят от Zero Hedge.

Само в рамките на последната календарна година етер поскъпна с над 1330%, въпреки високата цена на транзакциите му. В средата на февруари средната им стойност беше почти 40 долара при прехвърляне на криптовалутата. Прогнозата е те да се понижат едва в средата на лятото, когато ще излезе ъпдейта London ("Лондон").