В началото на валутната търговия в понеделник доларът относително се стабилизира спрямо другите основни валути. В същото време йената забележимо укрепва на фона на спада на рейтинга на премиера Шиндзо Абе след политическия скандал в Япония заради продажбата на държавни земи по занижени цени.

Инвеститорите са разтревожени от перспективата за световна търговска война и кадровите рокади в Белия дом. Затова участниците на пазара избират предпазливи ходове преди заседанието на Федералния резерв на САЩ, което ще се проведе на 20 и 21 март.

Практически никой от икономистите и анализаторите не се съмнява, че ФЕД ще покачи основните лихвени ставки с 25 базисни пункта. Повече въпроси у тях предизвиква първата пресконференция на новия шеф на американския паричен регулатор Джеръм Пауел.

Днес сутринта общата валута се понижава спрямо американската до $1,2262 за едно евро в сравнение с курса $1,2290 при закриване на търговията в петък.

В същото време "зелените пари" поевтиняват спрямо японските 105,77 йени за един долар при курс106,01 в края на петъчната сесия.

Еврото също спада към йената до ниво 129,73 в сравнение с 130,28 йени за едно евро в петък.

Като цяло през миналата седмица доларът поевтиня с 0,8% спрямо йената и с 1% към еврото.

Австралийският долар се набира под съществен натиск заради спада в цените на желязната руда, които за последните три седмици се намалиха с 13 процента.

Върху валутите на развиващите се страни може да повлияе финансова срещата на Г 20 в Буенос Айрес в понеделник и вторник. Една от основните теми на нея ще бъдат търговските отношения и борбата с протекционизма в световната икономка.