Руското производство на петрол достигна връх през постсъветската епоха през миналата година, въпреки че координираше доставките с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), пише Bloomberg.

Добивът възлиза средно на 11,16 млн. барела дневно, което е с 1.6% повече от 2017 г., според предварителни данни на Министерството на енергетиката. Това постижение се сравнява с рекордните 11.416 млн. барела на ден през 1987 г., показват данните на British Petroleum.

Цената на петрола сега се контролира от едва трима мъже

Цената на петрола сега се контролира от едва трима мъже

ОПЕК загуби контрола си. Какво следва за "черното злато"?

През първата половина на миналата година руските обеми бяха съкратени като част от споразумението с ОПЕК за подкрепа на цените. Но след като пазарът се възстанови, производителите ускориха темпото, като Русия бързо повиши производството си до 11.45 млн. барела дневно през декември.

"Русия беше явният победител" от тази сделка, твърди Дмитрий Маринченко, директор на петролните и газови проучвания в рейтинговата агенция Fitch Ratings. Тя получи "милиарди рубли допълнителни приходи от петрола - а страната дори не жертва голяма част от добива си на суров петрол в замяна".

Русия и Саудитска Арабия вдигат добива на петрол, за да спрат поскъпването му

Русия и Саудитска Арабия с тайна договорка за петрола

Ходът ще компенсира санкциите срещу Иран и ще задържи цената

С новите съкращения, планирани през първата половина на 2019 г. от ОПЕК+ (Русия се съгласява да намали добива с 228 000 барела на ден), правителството цели да повтори този успех, според Маринченко.

Страната очаква общото производство на петрол да се задържи стабилно през цялата година, тъй като производителите компенсират загубите от първата половина на годината, съобщи миналата седмица руският министър на енергетиката Александър Новак.

Петролните компании - големите отличници на руската икономика

Петролните компании - големите отличници на руската икономика

Петте най-големи дружества в индустрията записват рекордни резултати

За разлика от колегите си в ОПЕК, Новак в момента не вижда необходимост от удължаване или задълбочаване на договорените съкращения, твърдейки, че ефектите от сделката върху пазарното равновесие ще бъдат видими още през януари или февруари.

Въпреки това, опасенията от възраждащо се глобално пресищане - подхранвано от изненадващите облекчения в санкциите на САЩ за купувачите на ирански петрол и процъфтяващото американско производство - биха могли да направят сътрудничеството по-малко благоприятно за Русия този път.

"ОПЕК и нейните съюзници вероятно ще трябва да удължат сделката си за съкращаване на добива и след първата половина на годината. Ако трябва да пожертват някои от барелите си в името на стабилността, те ще го направят", предвижда Маринченко.