Русия и Саудитска Арабия са се разбрали да увеличат производството на петрол, за да охладят покачващите се цени. Те вече са информирали САЩ и ще съобщят и на останалите големи производители на срещата на ОПЕК в Алжир, съобщават източници на Reuters.

Сделката подчертава как двете държави все повече решават двустранно политиките за производство на петрол, преди да се консултират с останалите от ОПЕК.

Кой колко петрол добива в света?

Кой колко петрол добива в света?

В очакване на срещата на ОПЕК

По време на няколко срещи саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих и руският му колега Александър Новак са се споразумели да вдигнат продукцията от септември до декември, тъй като суровият петрол се е насочил към 80 долара за барел. Сега той струва над 85 долара.

"Руснаците и саудитците се съгласиха да добавят барели на пазара тихо, за да не изглеждат, че действат по нареждане на Тръмп да добиват повече", споделя източникът.

Тръмп притиска един от най-верните си съюзници заради цената на петрола

Тръмп притиска един от най-верните си съюзници заради цената на петрола

Саудитска Арабия поддържа сложен баланс между интересите си, партньорите си и "големия брат" САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини страните от ОПЕК за високите цени на суровия петрол и ги призова да увеличат производството, за да намалят разходите за гориво преди изборите в Щатите в началото на ноември.

"Саудитският министър каза на Пери (енергийния министър на САЩ Рик Пери, б.а.), че Саудитска Арабия ще повиши продукцията си, ако клиентите й поискат повече петрол", казва друг източник.

Санкциите на САЩ не могат да спрат петролния износ на Иран

САЩ не може да спре петролния износ на Иран

Техеран обаче също не може да блокира търговията с нефт на съседите си

Първоначално двете страни се надяваха да оповестят общо увеличение от 500 000 барела на ден от доминираната от Рияд ОПЕК и Русия на срещата на министрите на петрола в Алжир в края на септември.

Но заради съпротивата от членове на ОПЕК, включително Иран, който е обект на санкции от САЩ, те решиха да отложат официалното решение до пълното заседание на организацията през декември.

Сценарият, който може да изстреля петрола до $100 за барел

Сценарият, който може да изстреля петрола до $100 за барел

Напрежението в Близкия изток подхранва цените на "черното злато"

После стана ясно, че Рияд планира да увеличи производството със 100 000 барела, достигайки 300 000 барела на ден, за да помогне за запълването на пропастта, оставена от по-ниската иранска продукция поради санкциите. Руската продукция нарасна със 150 000 барела през септември, достигайки 11.36 млн. барела, показват официалните данни.

"Очаквам, че производството на петрол в Русия ще се задържи на около 11.4 до 11.6 млн. барела до края на 2018 г. и може да се увеличи допълнително до 11.8 млн. барела по-късно през 2019 г.", посочва пред Reuters източник от голяма руска петролна компания.

Русия може да постави нов рекорд в добива на петрол

Русия може да постави нов рекорд в добива на петрол

Но ще изчака срещата на ОПЕК преди да предприеме действия

Цените на петрола се повишиха до 85 долара за барел тази седмица, тъй като купувачите на ирански суров петрол съкратиха покупките си, за да изпълнят санкциите на САЩ срещу Техеран.

Източници казаха, че Рияд ще помогне за запълването на този недостиг, защото купувачите се нуждаят от заместващи доставки. Саудитска Арабия има свободен капацитет да произвежда петрол с по-висок процент и държи голям обем от суровината на склад.