Настоящите санкции на САЩ срещу Иран е малко вероятно да спрат изцяло иранския износ на петрол, а Техеран няма да може да затвори дори частично ключовите проливи Ормуз и Баб ал-Мандаб.

Това заяви Ибрахим ал-Муана, дългогодишен съветник в министерството на енергетиката на Саудитска Арабия, цитиран от Reuters.

Иран ще бъде първият, който ще изгуби, ако блокира двата големи корабоплавателни маршрута и всяко подобно действие ще доведе до допълнителни санкции за Иран, заяви Муана на петролна конференция в Норвегия.

САЩ планира да унищожи най-важния източник на приходи на Иран

САЩ планира да унищожи най-важния източник на приходи на Иран

Вашингтон иска да принуди Техеран да промени политиката си

По-рано властите в Техеран заплашиха, че ако не могат да продават петрола си заради американските санкции, те няма да позволят на никоя страна в региона да го прави, заплашвайки да блокират Ормузкия проток.

"Количеството петрол, което преминава през Ормузкия проток, е много голямо. Става въпрос за над 18 млн. барела дневно, около 2/3 от световната морска търговия с нефт. Отрязването на петрола оттам ще доведе до остър недостиг на петрол и цените ще скочат до небесата", каза Муана.

"Способен ли е Иран и иска ли да затвори напълно, или дори частично, Ормузкия проток и протока Баб ал-Мандаб, или и двата? Отговорът е не, наистина голямо не. Сегашните санкции няма да спрат изцяло износа на Иран", обясни енергийният експерт.

Иран заплаши да блокира износа на петрол от Персийския залив

Иран заплаши да блокира износа на петрол от Персийския залив

Такъв ход на Техеран ще доведе до трицифрена цена на нефта

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от ядреното споразумение между Иран и световните сили, според което санкциите бяха отменени, а в замяна Техеран наложи сериозни ограничения върху ядрената си програма. Малко по-късно администрацията на Тръмп едностранно възстановяви санкциите срещу иранците.

Иранският износ на суров петрол и кондензат през август ще падне под 70 млн. барела за пръв път от април 2017 г., много преди ограниченията на Вашингтон да влязат в сила.

Санкциите срещу Иран може да предизвикат петролен бум в Китай

Санкциите срещу Иран може да предизвикат петролен бум в Китай

Те засилват амбициите на Шанхай и юана да се конкурират с Ню Йорк и долара

Общият обем, който се произвежда от ултра лек суров петрол в Иран и се товари, се оценява на 64 млн. барела, или 2.06 млн. барела на ден, спрямо върховите 92.8 млн. барела, или 3.09 млн. барела на ден през април, показват предварителни данни на Reuters.

За да запази клиентите си, Иран намали цените на суровия петрол до най-ниските нива от 2004 г., по данни на Reuters.