Русия има капацитета да постави нов рекорд по добив на петрол, но няма да предприеме подобен ход преди срещата по-късно този месец с партньорите от картела ОПЕК, посочи министърът на енергетиката Александър Новак, цитиран от Bloomberg.

Държавата може да повиши добива си с нови 300 хил. барела дневно, което ще подобри постсъветския рекорд, поставен през октомври 2016 година. "В интерс на всички е петролният пазар да остане балансиране, затова Русия ще обсъди предлагане с ОПЕК в Алжир на 23 септември", каза той.

За първи път Москва официално посочва оставащия си капацитет. На предстоящата среща на ОПЕК+ картелът ще трябва да реши как да действа на фона на кризата във Венецуела и предстоящите санкции срещу Иран - третият най-голям износител в групата.

Оман: Цените на петрола няма да надхвърлят $80 тази година

Оман: Цените на петрола няма да надхвърлят $80 тази година

Притесненията в Близкия Изток са около възможно намалено потребление в Китай

В последните седмици се спекулира дали пазарът може да компенсира дупката, която Иран ще остави след влизането на санкциите в сила през ноември. В същото време обаче не намаляват и съмненията дали търсенето няма да намалее заради търговския конфликт между Съединените американски щати и Китай.

В четвъртък Новак ще се срещне с американския си колега Рик Пери в Москва, за да обсъдят състоянието на пазара и компаниите в двете държави.

Петролните компании - големите отличници на руската икономика

Петролните компании - големите отличници на руската икономика

Петте най-големи дружества в индустрията записват рекордни резултати