Дългоочакваната среща между страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) предстои тази седмица. Във Виена нейните членки и представителина Русия ще се срещнат да обсъдят бъдещата си политика по отношение на ограниченията за добива на петрол.

През последната година и половина Саудитска Арабия и Русия, както и останалите износителки от ОПЕК, намалиха производството си с цел да повишат цените на черното злато. В резултат през май цената на сорта Brent достигна рекорд от 80 долара за барел.

Към момента обаче Рияд и Москва дават все повече сигнали, че в бъдеще добивът ще трябва да се повишава малко по малко. И те имат поне няколко предпоставки да пристъпят към това.

На първо място са подновените санкции на Щатите срещу Иран, сривът в производството на Венецуела и затворените пристанище в Либия на фона на вътрешните конфликти в страната.

Междувременно добивът на САЩ расте и скоро може да изпревари този на Русия, която е първенец засега. Колко точно петрол произвеждат обаче най-големите износителки в света?

От платформата Statista се опитват да дадат отговор на въпроса в своя инфографика, в която са посочени данни към края на април 2018 година. Според тях общият добив в глобален мащаб към четвъртия месец на годината е достигнал 98 милиона барела на ден.

Русия е на първо място с малко над 11 милиона барела дневно, а всички държави от ОПЕК са отговорни за 38 милиона барела дневно на световния пазар.

От тях водеща е Саудитска Арабия, която произвежда двойно повече от втората след нея в организацията - Ирак. След тях са още Иран, Обединените арабски емирства и Кувейт.

Infographic: Black And Gold | Statista You will find more infographics at Statista