Цените на петрола може скоро да скочат до над 100 долара за барел на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток.

Фючърсите на суровия петрол се покачиха до най-високите си стойности от декември 2014 г., подкрепени от опасенията за геополитическа несигурност в Сирия и все по-вероятните военни удари от западните сили.

"Не мисля, че е невъзможно да се видят трицифрени цени на петрола в някакъв момент тази година, ако нещата (военните действия, б.р.) всъщност започнат в Близкия изток", заяви пред CNBC Аниш Кападия, основател и управляващ директор на Akap Energy.

Според него участниците на пазара са били много доволни, когато планираха фючърсите на суровия петрол да достигнат 60 до 70 долара за барел преди 6 месеца. Но нарастващото напрежение в Близкия изток доведе до сегашната перспектива за покачване на цените на петрола до повече от 100 долара за барел по-късно тази година.

Геополитическата печалба

И двата еталонни сорта нефт са на път да отбележат най-голямата седмична печалба за повече от 8 месеца в петък, малко след коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп за евентуални ракетни удари и докладите за намаляващите световни петролни запаси.

Суровият петрол сорт Брент се търгуваше на 72.26 долара в петък, нараствайки с около 0.3%, а цената на американския WTI стигна 67.35 долара, увеличавайки се приблизително с 0.4%. И двата вида нефт поскъпнаха с около 5 долара от началото на седмицата.

Повишаването на цените на "черното злато"последва острите закани на Тръмп в Twitter, че САЩ ще обстрелва Сирия с ракети в отговор на използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад.

Макар че президентът се опитва " да успокои топката" и нападението в близкоизточната страна може да не дойде толкова скоро, колкото се очаква, световните лидери продължиха да обсъждат военен удар срещу Дамаск.

"Колебанията дали Тръмп ще изпълни или не намеренията си ще останат, което гарантира, че премията за геополитически риск ще се запази", заяви Стивън Бренок, петролен анализатор в PVM Oil Associates.

Той добави, че цените на петрола вероятно ще продължат да се увеличават в близко бъдеще.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) обаче заяви, че "остава да се види" дали наскоро повишените цени на петрола могат да бъдат поддържани.

В последния си месечен отчет тя запази прогнозата си за търсенето на петрол през 2018 г. на 99.3 милиона барела на ден. Агенцията потвърди и очакванията си за доставки, посочвайки, че растежът на продукцията на страните извън ОПЕК ще достигне 1,8 милиона барела годишно.