Ако най-големият износител на суров петрол в света обяви, че ще увеличи производството, цените обикновено спадат. Но тъй като Саудитска Арабия повишава добива преди клиентите й да усетят разликата в цената, "черното злато" поскъпва. И президентът на САЩ Доналд Тръмп не е щастлив.

Тръмп обяви в Twitter през уикенда, че саудитският крал се е съгласил да увеличи производството, за да намали цената на петрола за потребителите. Малко по-късно президентът засили напрежението, настоявайки ОПЕК да преустанови "манипулацията на петролния пазар" и допълнително да увеличи добива, пише Bloomberg.

Петролът може да стигне и $300 за барел, твърди експерт

Петролът може да стигне и $300 за барел, твърди експерт

Нежеланието на компаниите да инвестират може да доведе до шок в доставките

Саудитска Арабия миналия месец поведе Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори, включително Русия, в сделка, целяща намаляване на цените. Докато се придържат към споразумението за ограничаване на производството от 2016 г., те решиха да вигнат добива, за да компенсират загубените доставки от Венецуела и Либия.

Суровият петрол сорт "Брент" поскъпна с 5.2%, както поради намалените доставки от двете страни, така и заради призива на Тръмп към съюзниците на САЩ да спрат да купуват нефт от Иран. Ключовата суровина се повиши с 2% в петък до 79.12 долара за барел.

Петролът поскъпва. САЩ натискат вносителите от Иран

Петролът поскъпва. САЩ натискат вносителите от Иран

Сутринта Brent се търгува по $76,57, а WTI - по $70,53 за барел

"Саудитска Арабия е под огромен натиск. Саудитците биха предпочели постепенно увеличаване на производството на петрол, което няма да шокира пазара. Те предпочитат да поддържат цени между 70 и 80 долара за барел. Но по политически причини те трябва да реагират на исканията на Тръмп", заявява Джаафар Алтай, управляващ директор на консултантската компания Manaar Group в Абу Даби.

Американският президент написа в Twitter преди срещата на ОПЕК на 22 юни, че се надява групата да увеличи добива. Най-големият потребител на петрол в света - Китай, и страната с най-бързо растящия внос - Индия също са недоволни от покачването на цените.

Цената на петрола обърна посоката, благодарение на Тръмп

Цената на петрола обърна посоката, благодарение на Тръмп

Сутринта Brent се търгува по $70,17, а WTI - по $65,33 за барел

Политически мотивирани

Третият най-голям производител в ОПЕК - Иран осъди намесата на Тръмп и услужливите реакции на Саудитска Арабия. ОПЕК трябва да отхвърли американския призив за увеличение на производството, който е "политически мотивиран срещу Иран", пише иранският министър на петрола Биджан Зангане в писмо до председателя на ОПЕК.

Увеличаването на производството на всяка държава извън определените от ОПЕК граници през 2016 г. би нарушило споразумението, твърди той.

"Сделката приключи. Това е истински удар за ОПЕК, отчасти заради впечатлението, че саудитците изпълняват заповедите на САЩ, но най-вече защото Саудитска Арабия и Русия сключиха сделка за повишаване на производството още преди срещата", заяви Робин Милс, изпълнителен директор на енергийните консултанти Qamar Energy в Дубай.

Коментарите на Тръмп могат да усложнят и подготвяното излизане на борсата на петролния гигант Saudi Aramco. Първоначалното публично предлагане е в основата на стратегията на Рияд да диверсифицира икономиката си от петрола, като властите смятат, че то може да донесе 100 млрд. долара.

Сценарият, който може да изстреля петрола до $100 за барел

Сценарият, който може да изстреля петрола до $100 за барел

Напрежението в Близкия изток подхранва цените на "черното злато"

Участието на президента на САЩ "добавя към проблемите, които вече съществуват в такова огромно и сложно публично предлагане", каза Алтай. "Това засилва усещането, че в компанията липсва независимост и създава усещането, че Тръмп определя саудитската политика за петрола."

Саудитска Арабия, която през май добиваше по 10.03 млн. барела дневно, може да използва част от своите 2 млн. барела на ден неизползван производствен капацитет за стабилизиране на пазарите. Но ако вдигне добива до пълен капацитет, това би довело до пренасищане на пазара и рязък спад на цените, смятат анализаторите на Wood Mackenzie и Qamar's Mills.

Но може да доведе и до обратен ефект, задълбочавайки разделението между геополитическите съперници Саудитска Арабия и Иран и да изнерви пазарите, които виждат кралството като световен производител от последна инстанция.

"Пускането на повече петрол на пазара трябва да намали цената. Но в по-дългосрочен план е налице проблемът със свободния капацитет, заради който пазарът може да се окаже във възходящ тренд", предупреждава Милс.