Нежеланието на енергийните компании да инвестират в ново производство може да доведе до поскъпване на петрола до 300 долара за барел в рамките на няколко години. Това предупреди в серия туитове един от най-известните мениджъри на петролни хедж фондове - Пиер Андюран.

Французинът, който е известен с възходящите си прогнози, твърди, че загрижеността за влиянието на електромобилите върху бъдещото търсене ограничава инвестициите в дългосрочни проекти.

"Така че парадоксално тези опасения от върхово търсене може да доведат до най-големия шок в доставките в историята. Ако цените на петрола не се покачват достатъчно бързо, 300 долара (за барел) не е невъзможен вариант в следващите няколко години", прогнозира експертът.

Сценарият, който може да изстреля петрола до $100 за барел

Сценарият, който може да изстреля петрола до $100 за барел

Напрежението в Близкия изток подхранва цените на "черното злато"

Андюран, който ръководи фокусирания върху петрола хедж фонд Andurand Capital Management, не е съгласен с разпространеното мнение, че трицифрени цени на нефта ще забавят растежа на търсенето.

"Петролът от 100 долара няма да убие икономиката. Ние се нуждаем от петрол за над 100 долара за насърчаването на достатъчно инвестиции извън САЩ", обясни мениджърът.

Коментарите му относно търсенето са в унисон с тези на саудитския министър на петрола Халид Ал-Фалих, който наскоро предполижи, че цените могат да се повишат над сегашните почти 75 долара за барел, без да причинят икономически щети.

"Виждали сме значително по-високи цени в миналото, 2 пъти по-високи от тези днес", а глобалната икономика има способността да абсорбира по-скъпия суров петрол, заяви министърът. През 2008 г. суровият петрол сорт "Брент" се покачи до почти 150 долара за барел, преди да се срине.

Андюран беше сред топ мениджърите на хедж фондовете за суровини, които се срещнаха с Ал-Фалих през миналото лято в Лондон, за да обсъдят състоянието на петролния пазар. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори планират тази година да запазят съкращенията на производството, които помогнаха за повишаване на цените на петрола.

Французинът отчете близо 10% загуба през първите 2 месеца на годината, a хедж фондът му се олюляваше на фона на нестабилните цени на енергията. Фондът е излязал на печалба едва през март. Андюран създаде фонда си през 2013 г. и оттогава всяка година е на печалба.