Цените на петрола умерено се покачват в началото на търговията в сряда. Влияние в тази посока върху пазарите оказват съкращаването на добива и доставките от Либия и Канада, а така също натискът на САЩ върху вносителите на ирански петрол.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent се поскъпнаха до $76,57 за барел. Контрактите за американския еталон WTI се търгуват $70,75 за барел.

В хода на борсовата сесия във вторник цената на Brent се повиши с 2,1%, до $76,31 за барел, а на WTI - с 3,6%, до $70,53 за барел. Американският сорт за първи път от месец насам се покачи над $70 за барел.

Цената на септемврийските петролни контракти на Шанхайската международна енергийна борса (INE) днес сутринта се задържат на ниво 483,0 юана за барел.

САЩ изисква всички държави да прекратят вноса на петрол от Иран от ноември тази година. Но едва ли ще се получи пълно замразяване на иранския износ, смятат наблюдателите. Все пак те са склонни да приемат, че от пазара ще изчезнат около 700 хиляди барела на денонощие, което ще стане допълнителен фактор за натиск върху котировките на суровината.

В полза на петролните цени днес играе и отчетеното съкращаване на запасите от суровината в САЩ. По данни на Американския институт по петрола (API) през миналата седмица те са се намалили с 9,2 милиона барела до 4общ размер от 21,4 милиона при прогноза за намаляване с 2,6 милиона барела.

По-късно днес се очакват официалните данни за състоянието на запасите от Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA).