Вдигането на максималният осигурителен праг, което беше обявено че ще стане от началото на 2022 г., се отлага за средата на следващата година.

Финансовият министър Асен Василев все пак е направил малка отстъпка по въпроса за максималния осигурителен доход - увеличението му е отложено за средата на 2022 година. Това става ясно от окончателния текст на публикуваното коалиционното споразумение за съставяне на правителство.

В частта на споразумението за законодателната програма е записано, че максималният осигурителен доход трябва да бъде обвързан със средната работна заплата с определен коефициент, определен след консултации със социалните партньори. За целта обаче е необходима промяна в Кодекса за социално осигуряване, а тя пък е планирана да бъде направена до средата на следващата година.

През последните седмици, когато беше лансирано вдигането на максималния осигурителен праг, от ИТ сектора - където са едни от най-високите заплати в страната - изразиха несъгласието си с тази мярка.

Сега ИТ секторът ще има няколко месеца да се подготви за промяната и да преразгледа бизнес плановете си. Всъщност това беше и най-голямото притеснение на компаниите от сектора - че промяната ще се случи в последния момент при вече изготвени фирмени бюджети.

В коалиционното споразумение е записано още, че "с цел запазване на данъчните нива, максималният осигурителен праг да се определи въз основа на анализ и на база историческите нива на съотношение към средна работна заплата през последните 5 години."

Предложението на Асен Василев по време на коалиционните преговори беше този коефициент да е 2,3.

Софтуерните компании са против вдигане на максималния осигурителен доход

Софтуерните компании са против вдигане на максималния осигурителен доход

От БАСКОМ предлагат да се обсъди проблемът с острия недостиг на кадри в ИТ бранша

Като се имат предвид неокончателните данни, може да се пресметне, че максималният осигурителен доход може да се увеличи и с по-малко от първоначално изчислените 450 лева.

В средата на 2022 г., когато се предвижда да бъде въведен новият максимален осигурителен праг, се планира и актуализация на държавния бюджет. Това беше съобщено от премиера Кирил Петков още в първия ден на новото правителство.