За разлика от България и Хърватия, които още веднъж потвърдиха желанието си да станат част от Еврозоната възможно най-бързо, Унгария все още успява да "устои на чара" на единната валута, пише авторът на платформата Emerging Europe Доминик Истрате.

"Не би било добра идея да се качим на влак, за който не се знае накъде отива", коментира унгарският финансов министър Михай Варга в интервю за проправителственото издание Mander. По неговите думи няма смисъл страната да въвежда еврото, ако това ще я направи "неконкурентна".

Този коментар идва след последното обсъждане на темата през ноември, когато стана ясно, че източноевропейската страна е готова да отговори на всички критерии за сближаване, необходими за приемането на единната валута, до 2022 година.

Правителството на премиера Виктор Орбан обаче настоява страната да запази форинта и да не бърза към влизането в Еврозоната.

Еврозоната не е толкова близо, колкото ни я представят

Еврозоната не е толкова близо, колкото ни я представят

Междувременно актуални данни на Националната банка на Унгария показват, че местната икономика покрива три от петте изисквания за конвергенция.

Според публикация на местното издание Portfolio обаче финансовата институция иска да въведе нов пакет от изисквания, които унгарската икономика да покрие преди да пристъпи към влизането в механизма ERM II. По-строгите изисквания биха означавали, че Будапеща няма да тръгне по пътя към еврото през настоящото десетилетие.

Отдръпването на Унгария от Еврозоната идва успоредно с факта, че форинта се превърна в една от най-слабо представящите се валути в Европа, която наскоро удари историческо дъно спрямо единната валута. Форинтът върви надолу спрямо еврото и долара през последните няколко месеца, като това е директен резултат от разхлабването на паричната политика на централната банка.

Полша казва "не" на еврото. Поне засега

Полша казва "не" на еврото. Поне засега

Управляващата партия настоява страната да изчака със стъпките към Еврозоната

Политиката на Унгария идва в пълен контраст с тази на България, която планира да влезе в ERM II още тази пролет. Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева коментира по този повод през уикенда, че влизането на страната в Еврозоната ще стане "точно по план".

Междувременно гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев коментира по време на годишната среща на бизнеса и правителството, организирана от "Капитал", че България е много близо до това да бъде приета в Еврозоната. Заедно с това той беше категоричен, че няма да има промяна на валутния борд, както и на валутния курс на лева към еврото.

Димитър Радев: България е много близо до влизане в еврозоната

Димитър Радев: България е много близо до влизане в еврозоната

Според гуверньора на централната банка това ще се случи без промяна на курса на лева към еврото