България действително е много близо да бъде приета в еврозоната. Това заяви директорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството, организирана от вестник "Капитал". Тази година срещата е под наслов "Синхронизирано забавяне на глобалната икономика. Как да се подготви бизнесът?", пише news.bg.

Според Радев България се движи в правилна посока и е много близо до постигането този стратегически пробив - страната ни има възможността да стане част от ядрото на ЕС, независимо от географското си положение.

По думите на директора на БНБ сега трябва България да постигне достатъчно голям напредък, преди да се присъедини към еврозоната. Радев поиска и промяна на логистиката - БНБ да може да има право на законодателна инициатива. Липсата на това право всъщност седяло зад предложението на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова за законодателната промяна, защото само правителството и народните представители имат правото на такава инициатива. Всъщност текстът на предложението, внесено от Стоянова, било дело на БНБ, а тя била само вносител.

Димитър Радев е категоричен, че по никакъв начин няма да има промяна валутния борд, както и валутния курс на лева към еврото

Еврозоната не е толкова близо, колкото ни я представят

Еврозоната не е толкова близо, колкото ни я представят

Директорът на народната банка посочи и че причината за промяната, предвидена в предложението, е чисто юридическа и техническа - отстранява последната юридическа пречка пред присъединяването на лева към валутния механизъм и на страната към банковия съюз. "Това означава, че ние се намираме на финалната права за присъединяването към валутния механизъм. България действително вече е близо до участие в институции в еврозоната", допълни Радев.

Той отчете, че България постига добър напредък - движи се по план и това, което би било най-полезно като действие сега, е темата за валутния курс да бъде оставена в миналото, защото там нямало нищо, което да ни притеснява. Радев изрази и опасение, че преекспонирането на темата и дискусиите за това как точно протичат разговорите, може да подкопаят родната позиция по процеса, като това може да се случи в много важен етап от процеса на присъединяването ни към европейския валутен механизъм и към банковия съюз.

На срещата темата коментира и министърът на финансите Владислав Горанов. Той също увери, че България или ще влезе в ERM II с текущия си курс на лева към еврото, или изобщо няма да влезе в механизма. Според него страната ни ще се присъедини към "чакалнята" и банковия съюз до края на месец април.

Защо Източна Европа не се плаши от забавянето в еврозоната?

Защо Източна Европа не се плаши от забавянето в еврозоната?

Ефектът засега е минимален, а растежът в тази част на континента е подкрепен и от други фактори