Китай планира да продаде $3 милиарда облигации в американски долари през този месец, ухажвайки чуждестранните инвеститори на фона на търговските напрежение със Съединените американски щати и турбулентния домашен капиталов пазар, пише The Wall Street Journal.

Ако бъде успешна, това ще бъде втората продажба на дълг в долари през тази година и третата от 2004 година насам. Министерството на финансите вече е събрало дузина китайски и световни инвестиционни банки и планира да предложи облигациие на инвеститорите още през следващата седмица, твърдят източници.Китай планира да продаде облигации с падеж 5, 10 и 30 години.

Китай понижава вносните мита на редица стоки

Китай понижава вносните мита на редица стоки

Страната демонстрира по-голяма отвореност към света

Предложението идва в деликатен за втората най-голяма икономика момент. Растежът на брутния вътрешен продукт се забавя, а темпът на ивнестиции в заводи и други се охлажда. САЩ въведе мита върху внос от Китай за стотици милиарди и заплашва още. Основният индекс на местната борса - Shanghai Composite Index - изтри 15% от началото на годината.

Въпреки тези проблеми, инвеститорите все още смятат, че Китай има стабилни възможности да покрива дълговете си, благодарение на огромните резерви в чуждестранна валута, както и търговския излишък.През октомври 2017 г. страната набра $2 милиарда в 5- и 10-годишни облигации с малко по-високи лихви от САЩ - въпреки че Пекин има по-нисък кредитен рейтинг.

Азиатските компании извън Япония са продали $185 милиарда дълг в щатски долари през 2018 г., като около половината от тях идват от китайски компании, по данни на ANZ Research.

Китайските чуждестранни инвестиции намаляват за първи път

Китайските чуждестранни инвестиции намаляват за първи път

В САЩ се сриват с над 60%, но в Европа растат с над 70%