Московската борса (търгуват се ценни книжа, финансови инструменти и валути), обяви, че поради новите санкции на САЩ, спира търговията с долари и евро от днес, 13 юни 2024 година.

На 12 юни Министерството на финансите на САЩ включи в санкционния списък Московската борса и свързаните с нея Национален клирингов център и Националния депозитар.

Малко по-късно Централната банка на Русия уточни, че сделките с долари и евро ще се извършват на извънборсово ниво. Гражданите на страната ще могат да купуват и продават щатски долари и евро чрез банките.

Централната банка на Русия ще определя официалните курсове на долара и еврото към рублата въз основа на банковите отчети и информацията от цифровите платформи за извънборсова търговия. Средствата във валута по сметките и депозитите на граждани и фирми няма да бъдат засегнати по никакъв начин, се уточнява в съобщение на Централната банка.

"Така създалата се към момента ситуация, може да се нарече "шок" (за финансовите пазари в Русия)", коментира за "Комерсант" положението съдружникът в адвокатска кантора BGP Litigation, Сергей Гландин. По думите му, "никой в Русия не вярваше и не мислеше, че Московската борса ще бъде засегната от санкции, но Съединените щати решиха да го направят.

Разбира се, това ще засегне преди всичко онези контрагенти, онези депозитари, които са част от веригата, включваща самата Московска борса, както и онези емитенти, които търгуват своите облигации и ценни книжа на борсата. Тоест сега те се налага да направят избор, и ако са свързани със западни юрисдикции, то е по-вероятно да напуснат Московската борса, опасявайки се от вторични санкции."

Същевременно валутните курсове на долара и еврото се повишиха рязко спрямо рублата в московските клонове на някои банки, след като американските власти наложиха блокиращи санкции на Московската борса и Националния клирингов център.

Така например, вчера късно вечерта по данни на онлайн услугата Банки.ру, максималната стойност за покупка на долари в брой в Москва беше фиксирана в "Цифра Банк" на ниво 120 рубли/$, а на евро - в "Ренесанс Банк" на ниво 125,52 рубли/€.

Руски икономисти: Не очаквайте скорошно укрепване на рублата

Руски икономисти: Не очаквайте скорошно укрепване на рублата

Курсът на долара ще бъде в диапазона 90-100 рубли до края на годината