Някои хора предпочитат да инвестират в акции, други в имоти, а трети в суровини. Независимо в какво инвестирате обаче, целта ви трябва да е да си докарвате годишен доход, който да е постоянен и да изпреварва нивото на инфлацията.

Най-общо казано - ето как трябва да изглежда резултата от инвестициите ви:

 

Снимка 374059

Има един вид инвестиции, които подсигуряват регулярен и растящ с времето доход, подобен на посочения в графиката по-горе. И това са инвестициите в компании, непрестанно повишаващи дивидента си.

Най-просто, защото повишението на дивидента ви гарантира растяща с годините доходност. Има само едно условие - компаниите трябва да продължат с тренда на повишение на дивидента си.

Защо да инвестирате в компании с растящ дивидент?

Според изследване на Standard & Poor"s, изплащащите дивидент компании са генерирали доход за инвеститорите 22 пъти по-висок от този, генериран от компаниите неизплащащи дивидент за периода между 1972 и 2014-та година (с отчитане на изплатения дивидент).

Когато инвестирате в компании изплащащи дивидент, един от най-важните въпроси е дали е налице повишение на дивидента, както и от колко време е налице този ръст.

Ето пет компании, отличаващи се с непрестанно повишение на дивидента, за един дълъг период от 50 години, според изданието Kiplinger:

Johnson & Johnson

Компанията е собственик на популярни марки като Motrin, Tylenol, Benadryl, Band-Aid и Listerine. Дивидентната доходност в момента е 2.86%, след повишение на дивидента през последните 54 последователни години.

При последното повишение на дивидента през май, той бе увеличен от 84 цента на 90 цента на тримесечие. През последните 50 години S&P 500 е донесъл доход на инвеститорите в размер на 1 880%. За същия период от време доходността от акциите на тази популярна компания е 4 800%.

През последното десетилетие обаче, се наблюдава известно забавяне в представянето на акциите, като те са донесли възвращаемост от 94%, или малко над тази от 70% на широкия индекс.

The Coca-Cola Co.

Известната The Coca-Cola Co. повишава дивидента си през последните 54 години. Компанията е собственик на 19 други марки с оценка от над един милиард долара, включващи имена като Dasani, Sprite, Powerade и Minute Maid.

Настоящата дивидентна доходност на KO е 3.45%. Последното повишение на дивидента бе през март - от 37 на 39 цента на акция. За последните 50 години акциите на производителя на безалкохолни напитки са донесли доходност на акционерите в размер на 3 050%, а за последните десет години - 99%.

Lowe"s Companies, Inc.

Когато компанията повиши през този месец дивидента си от 41 на 48 цента на акция, това бе 55-то му поредно годишно повишение. Към днешна дата дивидентната доходност е 2%.

За последните 50 години, Lowe"s е един от най-добре представящите се компоненти на широкия индекс, с възвращаемост за инвеститорите в размер на 15 980%. През последните десет години тя е донесла 195%.

Интересен е фактът, че нетната печалба за последните десет години се е понижила с 18%.

3M Co.

3M Co. Е основана преди 114 години, като е повишавала дивидента си през последните 60 години. При последното му увеличение през февруари, той нараства от 1.175 долара на 1.36 долара. Настоящата дивидентна доходност е при ниво от 2.7%.

За последните 50 години, компанията е донесла доходност от 1 760% за инвеститорите. От началото на годината акциите на компанията са поскъпнали с 18%.

Procter & Gamble Co.

Това е компанията с най-дълъг период на повишение на дивидента си - през цели 62 поредни години. Procter & Gamble Co. е собственик на марки като Crest, Tide, Pampers, Head & Shoulders и Gillette.

Последното повишение на дивидента бе през април от 0.69 долара на акция до 0.717 долара на акция.

За последните 50 години, акциите й са донесли доходност за инвеститорите в размер на 2 710%.

Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на фондовите пазари.