Еврозоната едва ли ще претърпи нов бум на потреблението, тъй като спестяванията, натрупани по време на пандемията от COVID-19, се държат до голяма степен от най-богатите домакинства. Това отбелязаха експерти в публикация в блог на Европейската централна банка в четвъртък, пише Reuters.

Тези констатациите може да засилят мнението на европейския паричен регулатор, че инфлацията сега е настроена да продължи с лек спад към 2%. И да укрепят аргументите за задържане на лихвените проценти, след като безпрецедентна поредица от повишения ги доведе до рекордно високи нива.

ЕЦБ е установила, че 20% от домакинствата с най-висок доход са държали 49,3% от направените поради ограниченията по време на пандемията допълнителни спестявания, през 2020-22 г., следвани от следващия квинтил с 19,8 на сто от тези икономисани пари.

Тъй като е по-малко вероятно по-богатите хора да похарчат всяко допълнително спестено евро, това означава, че тези спестявания е малко вероятно да бъдат използвани скоро.

Авторите на анализа откриха, че част от тези спестявания са били инвестирани във финансови активи, като акции и облигации, или в имоти, което ги прави по-трудни за ликвиден достъп и насочени за директно потребление.

"Онези, които се надяват, че парите, заделени по време на пандемията, ще подкрепят скоро скока на потреблението, вероятно ще бъдат разочаровани", пишат авторите Николо Батистини и Йоханес Гарейс.

"Това е много уместно твърдение при оценка на това какво движи инфлацията и как паричната политика трябва да реагира", смятат още експертите

Миналата седмица ЕЦБ остави основните лихвени проценти непроменени и инвеститорите очакват да започне да ги намалява през пролетта, тъй като инфлацията спада и икономиката стагнира или дори се свива.